Textíliák a lakásban

31jan09

Textíliákat leginkább színek illetve textúrák hozzáadására használják: az anyagok segíthetik bizonyos elemek kiemelését illetve azok elrejtését is a lakberendezésben.

Rengeteg féle színű és mintájú anyagból választhatunk; ez a fajta sokszínűség sokszor meg is nehezítheti a megfelelő és ténylegesen “oda illő” textília kiválasztását. Itt nem csak a párnák, függönyök anyagára gondolok, hanem a bútorokat beborító kárpitanyagra.

Mielőtt kiválasztanánk az enteriőrünkhöz leginkább passzoló textíliát, tegyünk fel egy pár kérdést jövendőbeli “anyagunkat” illetően?
– a lakás mely részében használjuk majd a textíliát?
– gyakorta használjuk ezt a helyiséget?
– az anyagot minden nap használjuk majd, vagy csak akkor, amikor vendégek jönnek hozzánk?
– van háziállatunk?
– van gyermekünk?

A válaszok mindenképpen hatással bírnak az anyag végső kiválasztására, hiszen nyilvánvaló, hogy sok selyem használata nehezen összeegyeztethető azzal a ténnyel, hogy van egy macskánk.

Műselyem:
Jóval tartósabb mint az igazi selyem, ezért hosszú távú megoldást jelent. Egyetlenegy hátránya, hogy könnyen ráncolódik, ezért nem érdemes olyan helyen használni, ahová pl. gyakorta leülünk.

Műselyem tapéta

muselyem_tapeta
Via: Hue lakberendezés

Selyem:
A selyem jól használható függönyként, párnahuzatként és kárpitanyagként egyaránt. Akár többféle irányból is finoman tükrözi vissza a fényt. Könnyen koszolódik, ezért nem érdemes a gyakorta használt helyiségekben (pl: nappali) alkamazni.

Lámpaernyő selyemből

selyem_lampaernyo
Via: Merry Crystal

Amennyiben kényelmes és funkcionális textíliákat keresünk, úgy érdemes szintetikus anyagok alkalmaznunk.

Poliészter:
Gyakorta használják kárpit- és lepedőanyagként. Általában nem használnak 100%-os poliészter anyagot, inkább olyan szövettípusokat, amikben van poliészter. Jó választás lehet ülőalkalmatosságok esetén, mivel kevéssé ráncolódik.

100% poliészter párna

100_polieszter_parna
Via: insitu

Pamut:
A pamut egy természetes anyag, ami sok különböző típusú szövetben megtalálható. Az anyag kényelmes és “lélegzik”, ezáltal könnyű vele dolgozni. Lassan fakul ugyan, de könnyen koszolódik. Ezért nem érdemes tisztán pamut anyagot alkalmazni lakásunk dekorálásánál, válasszunk pamutot tartalmazó, de kevert anyagú szövetet.

Farmer függöny

farmer_fuggony
Via: BHV


Akril:

Az akril egy szintetikus anyag, amely a gyapjú alternatívájaként jött létre. Meglepően puha és kényelmes és hosszú távon is megmarad eredeti formájában, hiszen nehezen gyűrödik, nehezen koszolódik és nem is megy össze.

Szőnyeg

akril_szonyeg
Via: Diego

Nylon:
Újabb szintetikus anyag. Rugalmas és nem megy össze, valamint a színét is sokáig megőrzi. Általában keverve és nem 100%-os formájában használatos.

Nylon-poliészter hintaszék

hintaszek
Via: Ikea

Bőr:
Természetes anyag, általában marhabőrből készül. A bőr sok munkát és odafigyelést igényel, színe könnyen fakulhat, főként, hogy ha erős napfény hatásának tesszük ki. Könnyen koszolódik és sérülékeny.

Bőrfotel

borfotel
Via: Natuzzi

Summa summárum, a legfontosabb textíliáink kiválasztásánál, hogy az anyag, amivel együtt élünk majd, kényelmes legyen számunkra, és illeszkedjen életstílusunkhoz.

Reklámok


No Responses Yet to “Textíliák a lakásban”

  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: