Színezz!

09nov08

Festenénk de nem tudjuk, hogy milyen színt válasszunk? Van egy alapszínünk, de nem tudjuk, hogy mivel kombináljuk? Érdemes elővenni a színkereket, amelynek segítségével merőben egyszerűbb a játék.

1. Kezdjük az alapoknál

A színkeréken könnyedén beazonosíthatók az elsődleges(a piros, a kék és a sárga), amelyek előállitásához nem szükséges szineket összekeverni, és a másodlagos (a narancs, a zöld és a lila), amelyek az elsődleges szinek keverékei.

Mindazonáltal, amikor lakásunkat festjük illetve dekorációs színeket választunk, ritkán használjuk a színek tiszta formáit. Ha például a zöldet kedveljük, inkább alkalmazunk egy finomabb zöldalmát vagy egy erősebb olívazöldet.

szinkerék

A keréken egymással szemben elhelyezkedő színek, egymás kiegészítői. Így amikor együtt alkalmazzuk őket, egymás segítik abban, hogy a másik szín élénkebbnek látszon.

A keréken egymás mellett elhelyezkedő színek is jól mutatnak egymás mellett, mivel egyazon színárnyalat különböző változatai.

2. Hideg-meleg

A színkerék abban is a segítségünkre lehet, hogy a hideg és meleg színárnyalatokat beazonosítsuk. A pirostól a sárgáig tartó oldalon elhelyezkedő színeket tekintjük meleg árnyalatoknak. A szembelevő oldalon elhelyezkedő hideg színek: a kék, a lila és a zöld.

várm

kúúúl

3. Színintenzitás

A színek tiszta árnyalataikban a legintenzívebbek. Kevésbé intenzív színek használatával nyugodtabb légkört alakíthatunk ki.

szoft

Ezzel ellentétben az intenzív színek alkalmazásakor terünk dinamikusabbá, energikusabbá válhat. Amennyiben egy erős színt alkalmazunk, ahhoz erős komplementer színeket válasszunk.

erősits

Reklámok


4 Responses to “Színezz!”

 1. 1 jul

  Szia, megint egy kis furcsaság, az analóg alapszínek a piros, kék és a sárga… a zöld egy kevert szín amit kékből és sárgából keverhetünk ki.

 2. 2 zsofi berendez!

  Az alapszínekkel teljességben igazad van, hiszen ezt már rajzórán is megtanultuk, kb. elsőben. De itt színátmenetekről van szó, nem színkeverésről. Erre akartam kilyukadni!

 3. 3 zsofi berendez!

  Ennyi errőlvel a sárga is egy színátmenet?! Utána nézek!!!

 4. 4 zsofi berendez!

  Kedves jul! Tök igazad volt, javitottam a bejegyzést:

  A színkeréken könnyedén beazonosíthatók az elsődleges(a piros, a kék és a sárga), amelyek előállitásához nem szükséges szineket összekeverni, és a másodlagos (a narancs, a zöld és a lila), amelyek az elsődleges szinek keverékei.

  Köszi, köszi…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: